Dresscodes

Wat zijn dresscodes?

Dresscodes zijn onderhevig aan tijd, cultuur, mode & persoonlijke smaak.

Volgens Wikipedia; “kledingvoorschrift, kledingcode of dresscode is een sociale code die aangeeft welke soort kleding geschikt geacht wordt”. De meeste kledingvoorschriften zijn dan ook cultureel bepaald. Voor heren zijn hedendaags dresscodes meestal duidelijker dan voor vrouwen, zeker als het gaat om een huwelijk tussen 2 vrouwen. Het voorschrijven van een dresscode op een uitnodiging is vooral bedoeld om het de gasten makkelijker te maken om te bepalen welke kleding te dragen. Bij vermelding van een dresscode op de uitnodiging, hoor je deze volgens de etiquette te volgen. Hieronder kun je meer lezen over de formele dresscodes.

Formele dresscode vanaf 18.00 uur
Dames dragen een lange avondjapon c.q. groot avondtoilet, van zijde of satijn (geen wol) in een kleur passend bij het seizoen. De schouders zijn bedekt. Bij de jurk worden handschoenen gedragen in de kleur van de jurk of de schoenen. Handschoenen mogen alleen afgedaan worden als een oudere dame die tot de aanwezige behoort geen handschoenen draagt of deze af doet. Sieraden draagt u over de handschoenen, geen horloge met een bijpassend klein tasje en hak schoenen.

Heren dragen een zwarte jas, broek en wit vest. De jas heeft geen knoopsluiting en naar achter toe afgeronde panden tot in de knieholte. De broek heeft een gebreide galon aan de zijkant. Het overhemd is wit met een opstaand of liggend boord heeft parelmoerknoopjes, dubbele manchetten met (ver) zilveren manchet knopen. U draagt een witte strik, bij voorkeur zelf gestrikt en een wit pochet. Bij formele gelegenheden draagt u altijd een wit pocht. De schoenen zijn zwart (lak) en u laat het horloge thuis want gezelligheid kent geen tijd.

Formele dresscode voor overdag.
Dames dragen een feestelijk mantelpakje of cocktailjurkje in een glanzende stof, (rok en jas in dezelfde kleur, aangepast aan de tijd van het jaar) met hoed. De hoed mag ook binnen gedragen worden. Lengte van de rok of jurk tot op of over de knie. Bijpassend klein tasje en schoenen met hak.

Heren dragen een jacquet, de jas in grijs of zwart met afgeronde voorpanden die tot naar achter toe rond uitlopen tot in de knieholte en een 1 knoop sluiting. De broek is grijs of zwart, gecombineerd een grijs of zwart vest en wit overhemd met liggend boord en dubbel manchet, grijze hoed en handschoenen. De schoenen zijn zwart met lederen zool en vetersluiting. Draagt u een pochet dan is deze wit.

Formele dresscode voor de avond
Dames dragen een lange of cocktail jurk (heeft een minder formele uitstraling). De jurk dient wel uit een stuk te bestaan en heeft een lengte van op of net onder de knie. De kleur van de jurk liefst aangepast aan de tijd van het jaar. Bijpassende sieraden, schoenen en kleine tas. Handschoenen mogen wel, maar hoeven niet. De armen mogen bloot c.q. onbedekt zijn. Ook voor de dames geldt dat het beter is om geen horloge of uurwerk te dragen.
Heren dragen een smoking in zwart of nachtblauw. Jas met sjaal kraag of dinnerjacket met satijn beklede revers. Broek met galon op de zijnaad, heeft geen riemlussen maar wordt met bretels gedragen. Optioneel zwart vest met wit overhemd en liggend boord, blinde sluiting, pické of plissé front, dubbel manchet en zwarte strik. De schoenen zijn van lakleer, het horloge laat u thuis want gezelligheid kent geen tijd.

Het smokingjasje: Heren, van stand, hadden vroeger de gewoonte om na het diner, gescheiden van de dames, in een aparte kamer een sigaar te gaan roken. De officiële lange jas ging uit en werd verwisseld voor een fluwelen huisjasje met satijnen revers, later werd daar door de Engelse de schotse ruit ingebracht en kreeg jasje kreeg uiteindelijk de naam; rookjasje omdat het naar rook stonk.

Voor dames is deze dresscode minder scherp beschreven en zijn er meer mogelijkheden ook wat kleur betreft. Broekpak, mantelpak en jurkje zijn toegestaan met of zonder hoed. Beperk de kleuren wel tot beschaafde en niet te opvallend, zakelijk zijn donkerblauw en grijs de beste kleuren. Roklengte is tot op of over de knie. Lees meer over kleur gebruik
Tegenwoordig is veel mogelijk met in ogenschouw genomen dat een heer geen streepjespak tijdens een privé diner draagt. Formeel dragen heren een effen donker blauw of grijs pak, effen wit of lichtblauw overhemd eventueel met dun blauw of bordeaux rood streepje en
sobere das.

Deze stijl hangt tussen vrije tijd en zakelijke kleding in. Bij smart casual is het toegestaan om bijvoorbeeld een katoenen broek te dragen. Let op want heren dragen bij voorkeur wel een das.
Dames dragen een broekpak of mantelpakje met rok of jurk.Roklengte is tot op of over de knie.

Heren dragen een tweedelig pak. In effen, streep of ruiten stoffen (een ruiten stof is minder formeel dan een streep). Gecombineerd met een effen of gestreept overhemd bij voorkeur met das.

Bij deze dresscode geldt dat alles in principe mag. Dresscode Tenue de Ville
Toon respect voor degene die u heeft uitgenodigd, gelegenheid of klant die u gaat bezoeken. Zorg voor stijlvolle, nette en schone kleding.
Dames dragen een combinatie van jasje met broek, rok of jurkje. Donkere matte stoffen zijn zakelijker dan glanzende stoffen.

Heren dragen een tweed jasje of donkerblauwe blazer met een donkere broek.Overhemd met enkel manchet in streep of ruit. Geen das of clubdas.