Ontleent zijn oorsprong aan het legeruniform. In 1861 werd de naaimachine uitgevonden en ontstond de confectie/standaardisering als knopen voor de heren op het linker pand en voor dames op het rechter pand.

In het theater maakt het kostuum duidelijk welke rol wordt vertolkt.

Jasje heeft een lage smalle taille, hoge mouwinzet, slanke mouwen, weinig schoudervulling en soepel binnenwerk. De broek heeft een lage tailleband, riem lussen met smalle pijpen en slanke heup.

Jasje heeft een hoge taille, lagere mouwinzet, ronde mouw kop, normale schoudervulling, bredere mouwen en redelijk gevuld binnenwerk. De broek heeft een hogere tailleband met bretel knopen, redelijk ruim gesneden op de heup en bredere pijpen. Heeft zelden een omslag.

Deze heer was niet maatgevend als het op mode aankwam. Waarom we het jasje naar hem vernoemen heeft niemand ooit begrepen. Hoogstwaarschijnlijk is het verhaal dat in die tijd de heren(huis)jassen veel langer waren tot meneer Colbert zulke drastische belastingmaatregelen aankondigde zodat iedereen moest inleveren. Toen kwamen er kortere jasjes op de markt, de belasting had de langere panden er vanaf gesnoept zeg maar…vandaar de naam Colbert.

Heeft opgestikte zakken en metalen knopen.

Dames sluiten volgens de regels alle knopen maar tegenwoordig mag bij een een 2 knoops jasje wordt op de bovenste en een 3 knoops op de middelste knoop gesloten. Bij verplaatsing wordt het jasje gesloten, tijdens het zitten mag het los.

Wordt op de middelste knoop gesloten, de rest is voor de sier en hebben geen functie.

Wordt op de middelste knoop gesloten, de rest is voor de sier en hebben geen functie. Het jasje wordt altijd gesloten gedragen.

Is bepalend voor de pasvorm en wordt afgestemd op de breedte en stand van de schouders.

Dienen te rollen en niet platgeperst op het voorpand van het jasje te liggen. Geeft daardoor een luxe uitstraling .Double breasted jasjes hebben opgesneden revers en hebben daardoor een formeler uiterlijk.

2 splitten op de achterkant geeft een klassieke uitstraling, meer bewegingsvrijheid en minder kreukels. 1 split is sportiever.

Van origine heeft een jasje 2 rechte klepzakken en een schuin borstzakje. Later werden deze zakken er ook schuin opgemaakt zodat men beter bij de kogels kon, tegenwoordig toegepast als accent op de taillering.

Extra zakje op het rechter voorpand, geeft een modernere uitstraling en is minder formeel.,/p>

Heeft in basis 3 of 4 knopen met open knoopsgaten. Vroeger was het aantal knopen bepalend voor hoe vermogend iemand was.

Afgemeten tot 1 a 2 cm boven manchet van het overhemd

Knopen op het manchet die elkaar raken.

Hebben geen formele functie maar horen bij een maatpak. Als een pak open knoopsgaten heeft is het bijna onmogelijk om de mouwlengte aan te passen. Dit tot tegenstelling bij een confectie pak omdat daar de knopen vaak zonder knoopsgat gemaakt worden en de mouw lengte eenvoudig aangepast kan worden.

Pak liefhebbers hebben het over een broek omdat de Engelsen het woord trousers gebruiken

Heeft geen formele functie maar de broek valt rechter en zwabbert minder om het been. Een klassieke omslag is 4 cm breed.

De gemiddelde pijpomvang is 23 cm (2/3 van de schoenlengte), een Italiaanse snit gemiddeld 19-21 cm.

Uitsnijding op de achterkant van de band. Deze split geeft ruimte bij het zitten maar heeft alleen functie als de broek met bretels wordt gedragen.

Houden letterlijk de broek op de juiste plaats, de broek heeft dan geen riemlussen.,

Heeft de broek riemlussen dan wordt deze altijd met een riem gedragen. Kies een riem in de kleur van de broek of in dezelfde kleur en materiaal als de schoenen.

Heeft geen formele functie. Zorgen voor een betere pasvorm omdat zij ruimte geven aan de buik of het bovenbeen. Corpulentie of omvang van de bovenbeen bepaalt het aantal plooien.

Donker blauw en grijs, waarvan donkerblauw de hoogte autoriteit verleent. Een streepje (draagt u niet na 18.00 uur) is zakelijker dan een ruit en matte stoffen zijn zakelijker dan glanzend.

Wordt alleen gedragen bij formele gelegenheden.

Een kokerrokje is een mooi en vrouwelijk kledingstuk , dat zakelijk oogt.

Voor zakelijke doeleinden eindigt deze tot of over de knie en heeft een split aan de achterkant. Meer splitten oogt sportiever. Snit; netjes aangesloten en nooit te strak.

Pakliefhebbers spreken van een vest en niet over een gilet.

Enkele centimeters boven de eerste knoop van het jasje. Sluiting; met 5 knopen draagt u alle knopen gesloten maar bij een vest met 6 knopen laat u de onderste knoop open.

Fungeerde vroeger als ondergoed: het hemd zonder knopen. Dit hemd werd over het hoofd aangetrokken waarna het tussen de benen werd dichtgeknoopt.

Wit is de meest formele kleur op de voet gevolgd door lichtblauw. Een streepje is zakelijker dan een ruit.

Sluit netjes om de nek en steekt enkele centimeters boven de kraag van het jasje uit. Nooit te straks want een nek zwelt op bij het staan. Model; afhankelijk van lengte en omvang van de nek en de vorm van het gezicht

1 knoop op de kraag is meest formeel, meerdere knopen zijn een modeverschijnsel. Button down; wordt niet onder een zakelijk pak gedragen.

Valt op de overgang van schouder naar arm.

Afgemeten tot op de muis van de hand waardoor het 1 a 2 cm onder het manchet van het jasje uitkomt. Hoe meer plooien op het manchet hoe hoger de kwaliteit. Dubbel Manchet; is formeler dan een enkel manchet. Korte mouw; is niet geschikt voor zakelijke kleding.

Wordt gedragen ter verfraaiing van een jasje.

Bij voorkeur in de kleur van uw hemd of das. Bij formele gelegenheden draagt u een wit pochet. Materiaal; in zijde, katoen of linnen.

U maakt een rondje van duim en wijsvinger en duwt het pochet hierdoor. Daarna vouwt u het dubbel en steekt nonchalant in uw borstzak. Andere mogelijkheid is het vouwen van een enveloppe.

Onder een rokje wordt formeel een panty gedragen

Onder een pak worden kniekousen gedragen bij voorkeur in de kleur van de broek.

Zijn van leder met lederen zool bij voorkeur met vrouwelijke hak.