WAAROM DRAGEN WE WIT TIJDENS EEN HUWELIJK?

Een vrouw draagt graag wit voor een huwelijk omdat wit de maagdelijkheid van de vrouw symboliseert tijdens haar huwelijk. Vroeger hing trouwkleding af van hoe rijk je was. Rijke mensen lieten trouwkleding maken van kostbare stoffen, de “armere” droegen hun beste kleren of de trouwkleding van de ouders.

Rond 1730 werden veel lichtkleurige en gebloemde stoffen gedragen. De bruidskleding werd meestal van zware stoffen gemaakt, zodat de kleding later nog gebruikt kon worden voor andere plechtige gelegenheden.

Aan het eind van de 18e eeuw en vooral in de 19e eeuw kwam de kleur wit als mode kleur bij bruidskleding. Niet alleen symboliseert wit de maagdelijkheid van de vrouw maar de kleur wit staat ook voor reinheid en heeft een frisse uitstraling.  Uiteindelijk trouwden veel mensen rond 1900 nog in het zwart en pas na 1920 raakte witte trouwkleding ingeburgerd. Voor een lesbisch huwelijk gelden minder formaliteiten en mogen vrouwen naar eigen wens en idee hun trouwdag invullen. Het maagdelijke wit wordt vervangen door prachtige outfits in de meest uiteenlopende kleuren en dessins. Er is geen rolverdeling naar bruidegom of bruid.

Bron; Wikipedia