DAMES MAATKOSTUUM WIKI

De WIKI over het dames maatkostuum, vertelt je alles over jouw unieke bruidspak.

EEN DAMESMAATPAK IS NET ZO UNIEK ALS HAAR DAGER!

Ontleent zijn oorsprong aan het legeruniform. In 1861 werd de naaimachine uitgevonden en ontstond de confectie/standaardisering als knopen voor de heren op het linker pand en voor dames op het rechter pand.

In het theater maakt het kostuum duidelijk welke rol wordt vertolkt.

Jasje heeft een lage smalle taille, hoge mouwinzet, slanke mouwen, weinig schoudervulling en soepel binnenwerk. De broek heeft een lage tailleband, riem lussen met smalle pijpen en slanke heup.

Jasje heeft een hoge taille, lagere mouwinzet, ronde mouw kop, normale schoudervulling, bredere mouwen en redelijk gevuld binnenwerk. De broek heeft een hogere tailleband met bretel knopen, redelijk ruim gesneden op de heup en bredere pijpen. Heeft zelden een omslag.

Deze heer was niet maatgevend als het op mode aankwam. Waarom we het jasje naar hem vernoemen heeft niemand ooit begrepen. Hoogstwaarschijnlijk is het verhaal dat in die tijd de heren(huis)jassen veel langer waren tot meneer Colbert zulke drastische belastingmaatregelen aankondigde zodat iedereen moest inleveren. Toen kwamen er kortere jasjes op de markt, de belasting had de langere panden er vanaf gesnoept zeg maar…vandaar de naam Colbert.

Heeft opgestikte zakken en metalen knopen.

Dames sluiten volgens de regels alle knopen maar tegenwoordig mag bij een een 2 knoops jasje net als bij de heren de bovenste en bij een 3 knoops jasje de middelste knoop gesloten worden. Bij verplaatsing wordt het jasje gesloten, tijdens het zitten mag het los.

Wordt op de middelste knoop gesloten, de rest is voor de sier en hebben geen functie.

Wordt op de middelste knoop gesloten, de rest is voor de sier en hebben geen functie. Het jasje wordt altijd gesloten gedragen.

Damesmaat kostuum informatie

Is bepalend voor de pasvorm en wordt afgestemd op de breedte en stand van de schouders.